25.5.09

Γκίγκιλος- Αγία Ρουμέλη, Λευκά Όρη - Gigilos-Agia Roumeli, Mnt Lefka Ori, Crete Greece

Μία επίσκεψη στα Λευκά όρη είναι πάντα μια ξεχωριστή εμπειρία.Τα Λευκά όρη με το αχανές τους πεδίο και τις πενήντα τόσες κορυφές άνω των 2000 μέτρων προσφέρουν πολλές εναλλακτικές για επιλογή διαδρομής.
Από καιρό ο Βασίλης ο Βάγιας σχεδίαζε να περπατήσει τη διαδρομή από το ξυλόσκαλο Δυτικά προς τον Γκίγκιλο,τον Βολακιά και από εκεί νότια μέσο Κοκκινάβαρης να φτάσει Αγία Ρουμέλη.
Μία διαδρομή πολλά υποσχόμενη καθώς περνάει ακριβώς πάνω από τα τρία κυριότερα φαράγγια των Μαδάρων, της Τρυπιτής, του Κλάδου και της Σαμαριάς, και διασχίζει μεγάλο μέρος του νοτιοδυτικού τερέν των Λευκών Ορέων με αρκετές κορυφές κατά μήκος της.
Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα απαιτητική αφού χρειάζεται περίπου 10 ώρες πορείας για να ολοκληρωθεί, αλλά σε αποζημιώνει με το παραπάνω αφού τα τοπία εναλλάσσονται συνεχώς προσφέροντάς μοναδικές εικόνες ενός πραγματικά υπέροχου και ανέγγιχτου μέρους.
Το ραντεβού δόθηκε τελικά για το Σάββατο 23-5-2009. Τέλη Μαΐου είναι ίσως η ιδανική εποχή για να κάνει κάποιος τη διαδρομή αυτή καθώς αργότερα μέσα στο καλοκαίρι η θερμοκρασία που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αποτρεπτική για μεγάλες πορείες.


Ο Γκίγκιλος όπως φαίνεται από το Ξυλόσκαλο.


Το Λινοσέλι είναι το πέρασμα για το Νοτιοδυτικό κομμάτι των Λευκών Ορεών.


Ο Βασίλης δείχνει το δρόμο προς Κοκκινάβαρη.


Το μιτάτο του Τζάτζινου είναι κομβικό σημείο της διαδρομής,μεταξύ του διάσελου στο Λινοσέλι και της Κοκκινάβαρης.





Το φαράγγι της Τρυπιτής.


Η κορυφή Κατσαρομούρα.


Η κορυφή Κοκκινάβαρη, διακρίνεται το διάσελο που χωρίζει το φαράγγι της Τρυπιτής με του Κλάδου και δίνει πρόσβαση στο νότιο τμήμα.


Η "σάρα και τα σκαλιά του Μαμουνογιώργη" είναι το μόνο σημείο που σου επιτρέπει να τραβερσάρεις τη κορυφή Ψηρίστρα και να μπορέσεις να κινηθείς Νότια.Είναι ένα αρκετά εκτεθειμένο σημείο και χρειάζεται προσοχή κατά το πέρασμα.Διακρίνεται στο βάθος η κορυφή Ζαρανοκεφάλα.

Οι Κορυφές Κεφάλα και Παπούρες είναι οι πιο νότιες κορυφές της διαδρομής.


Το Κύριο τερέν των Λευκών Ορέων όπως φαίνεται από τα "Σκαλιά του Μαμουνογιώργη".Διακρίνονται οι Πάχνες καθώς και τα πολλά παραφάραγγα τα οποία διοχετεύουν το νερό του ορεινού όγκου στο φαράγγι της Σαμαριάς.


Το φαράγγι του Κλάδου όπως φαίνεται από τη "Σαρα του Μαμουνογιώργη"


Η εντυπωσιακή κάθετη πλαγιά της Κοκκινάβαρης προς τη μεριά του φαραγγιού του κλάδου.


Η κορυφή Ψηρίστρα, διακρίνεται στο βάθος και ο Βολακιάς.


Η διαδρομή όπως φαίνεται από τη τελευταία κορυφή πριν την Αγία Ρουμέλη τις Παπούρες. Διακρίνονται οι κορυφές Κεφάλα, Ψηρίστρα και η κορυφή Κοκκινάβαρη με το Σέλι.


Στο τέλος της διαδρομης προς Αγία Ρουμέλη.Διακρίνεται η παραλία του Αγίου Παυλου καθώς και το οροπέδιο του Αγίου Ιωάννη Σφακίων.


Στη Αγία Ρουμέλη υπάρχουν ακόμη ορισμένοι ρομαντικοί που επιμένουν να περνάνε εκεί κάποιους μήνες του χρόνου, ιδιαίτερα την άνοιξη και στο τέλος του Φθινοπώρου, όταν δεν υπάρχει πολύς θόρυβος από τον τουρισμό.Εκεί φιλοξενηθήκαμε το Σαββατόβραδο και τη Κυριακή χαλαρώνοντας από τη δεκάωρη πορεία.


Η Παραλία Δώματα στη έξοδο του φαραγγιού του Κλάδου.


Η έξοδος του φαραγγιού της Τρυπιτής.


Κατεβαίνοντας από Ομαλό κυριακή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΝΝΗ! ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ ΣΤΟ BLOG ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ BLOG ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ.
ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΑΓΡΙΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΜΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ! ΕΛΠΙΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΟΥ!!
Γ.Α.