24.6.09

Φαράγγι Βόθωνας, Όρος Καλιακούδα, Ευρυτανία - Canyon Vothonas, Mnt Kaliakouda,Evritania, Greece

Το φαράγγι Βόθωνας Βρίσκεται στον Νομό Ευρυτανίας 20 περίπου χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι στον δρόμο για Προυσσό. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο, κατάφυτο φαράγγι το οποίο έχει σχηματιστεί στις δυτικές πλαγιές του όρους Καλιακούδα (υψομ 2.101 μ) και αποτελεί τυπικό δείγμα των φαραγγιών της περιοχής, με μεγάλο ανοικτό τμήμα στην αρχή του, στενεύει και δημιουργεί μερικές πολύ ομορφες καταβάσεις λίγο πριν καταλήξει στον ποταμό Καρπενησιώτη.
Επισκεφθήκαμε τον Βόθωνα παρέα με τους :Βασίλη Βάγια, Ευτύχιο Ευτυχιάδη και Αντωνέλα Δημητριαδη.


Η Καλιακούδα διαχωρίζει τους μεγάλους ορεινούς όγκους των Βαρδουσίων, του Τυμφρηστού και του Παναιτωλικού ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και τμήμα των παραπάνω βουνών.

Το μονοπάτι για την είσοδο του Βόθωνα, είναι πολύ καλά διατηρημένο. Στο νομό Ευρυτανίας υπάρχουν πολλά μονοπάτια τα οποία ενώνουν τους διάσπαρτους οικισμούς που υπάρχουν στις πλαγιές των βουνών.


Το ανοικτό τμήμα του Βόθωνα είναι κατάφυτο.


Ο Βασίλης "μελετάει" τη πανίδα του Βόθωνα.
Στο τελευταίο τμήμα του τα τοιχώματα στενεύουν αρκετά και δημιουργούν πολύ όμορφες καταβάσεις.

Φώτο:Ευτ. Ευτυχιάδης.


Φώτο: Ευτ. Ευτυχιάδης.


Ο Βόθωνας καταλήγει στον ποταμό Καρπενησιώτη.
Φώτο: Ευτ. Ευτυχιάδης.


Ο Βόθωνας έχει μήκος περίπου δύο χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά 210 μ. Ξεκινάει από υψόμετρο 750 μ και καταλήγει στα 540 μ

Έχει 10 τεχνικές καταβάσεις η μεγαλύτερη στα 30 μ.

Η έξοδος βρίσκεται στο 18 χλμ Καρπενησίου- Προυσσού (38 48 23.87 Ν, 21 43 15.85Ε)

Για την είσοδο ακολουθούμε το δρόμο για Προυσο και στριβουμε μετά από 1 περίπου χιλιόμετρο αριστερά προς τον οικισμό Καρίτσα. Από την εκλησία του οικισμού ξεκινάει το μονοπάτι που μας οδηγεί σε 15 περίπου λεπτά στη κοίτη του Βόθωνα ( 38 48 21.05Ν 21 43 36.34Ε)

Γενική άποψη της περιοχής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: