10.4.10

Φαράγγι Πορτέλα Όρος Δίκτη - Portela Canyon, Mnt. Dikti, Crete. Greece


Το φαράγγι Πορτέλα βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου κοντά στο Κερατόκαμπο και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά τεχνικά φαράγγια της Κρήτης μαζί με αυτά της Άρβης και του Χά.

Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου 4,5 χλμ. Ξεκινάει σαν ρέμα νότια του χωριού Κάτω Βιάννος και στο ύψος του χωριού Χόνδρου όπου συναντάει ασβεστόλιθο, εξελίσσεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό τεχνικό φαράγγι.

Η Πορτέλα διοχετεύει μεγάλες ποσότητες νερού από το Όρος Δίκτη προς τη θάλασσα του Κερατόκαμπου όπου είναι και η έξοδος του Φαραγγιού. Το νερό όμως μαστεύεται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την άρδρευση της περιοχής από φράγμα το οποίο έχει κατασκευαστεί στο τέλος του πρώτου τμήματος του φαραγγιού. Το υπόλοιπο φαράγγι είναι στεγνό σχεδόν όλο το χρόνο εκτός από κάποιες μικρές περιόδους κυρίως τους μήνες της άνοιξης όταν η παροχή νερού αυξάνεται και το φράγμα υπερχειλίζει.

Το τεχνικό μέρος της Πορτέλας αποτελείται από τρία τμήματα τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να επιλέξει και μερική κατάβαση.


Επισκεφθήκαμε τη Πορτέλα στις 13 φλεβάρη 2010 παρέα με τους Βασίλη Βάγια, Γιώργο Αγγελόπουλο, Αφροδίτη Καρδαμάκη, Στέλλα Δημητρέλλου, Θωμά Δίτσα, Γιάννη Καϊσά και τον Στέλιο Σταυρόπουλο.
Η είσοδος του Φαραγγιού λίγο έξω από το χωριό Χόνδρος.Το πρώτο τμήμα τη Πορτέλας αποτελείται από πέντε καταβάσεις και έχει παροχή νερού σχεδόν όλο το χρόνο.
Ο Βασίλης κατεβαίνει έχοντας στο μυαλό του κάτι σαν κι αυτό.Το φράγμα που οριοθετεί το δεύτερο τμήμα της Πορτέλας.Το δεύτερο τμήμα τη Πορτέλας έχει τις μεγαλύτερες καταβάσεις.
Το παιχνίδι δε λείπει.Από το σημείο αυτό και έπειτα ως το τέλος του φαραγιού συναντάει κανείς εντυπωσιακούς σχηματισμούς.Το κολύμπι είναι αρκετό σε όλο το μήκος της Πορτέλας.


Η μεγαλύτερη και πιο απολαυστική κατάβαση της ΠορτέλαςΤο σημείο που τελειώνει το δεύτερο τμήμα της Πορτέλας.Στο τρίτο τμήμα έχει αρκετό περπάτημα και μερικές μικρές καταβάσεις.Η έξοδος της Πορτέλας.


Πορτέλα έχει υψομετρική διαφορά 340 μέτρα. Ξεκινάει από υψόμετρο 360μ και καταλήγει στα 20μ.

Έχει 25 τεχνικές καταβάσεις η μεγαλύτερη στα 30μ.

Για να το διασχίσει μία ομάδα τεσσάρων ατόμων χρειάζεται περίπου 6 ώρες.

Η είσοδος βρίσκεται 200μ ανατολικά της εκκλησίας του Αγίου Ραφαήλ στο δρόμο από Χόνδρο προς Κερατόκαμπο(35 01 24.90Ν 25 23 00 88Ε).

Η έξοδος βρίσκεται λίγο έξω από τον Κερατόκαμπο προς Άρβη (35 01 20.99 Ν 25 23 14.69Ε)


Ανάρτηση του Σάββα Παραγκαμιάν για τη Πορτέλα εδώ.

Η Γαλλική άποψη για τη Πορτέλα εδώ.

Ευχαριστώ την Αφροδίτη Καρδαμάκη για τη παραχώρηση των φωτογραφιών.


Γενική άποψη της περιοχής:

1 σχόλιο:

George είπε...

Πολύ ωραίο άρθρο!