11.5.10

Φαράγγι Σαμαριάς- Μιτατούλι, Λευκά όρη - Samaria Gorge - Mitatouli, Mnt Lefka Ori, Crete, Greece

Στις 23 Απριλίου παρέα με το Βασίλη Βάγια βρεθήκαμε στο φαράγγι της Σαμαριάς προκειμένου να πάρουμε μέρος στο πανηγύρι της εκκλησίας που βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό.

Η εκκλησία τιμάει τη μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγύπτιας και έχει κτιστεί τον 14ο αιώνα, μάλιστα πολλοί θεωρούν πως το όνομα Σαμαριά προέκυψε από παράφραση του ονόματος της Οσίας Μαρίας (Σία-Μαρία, Σαμαριά).
Βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από οικισμό Σαμαριά ο οποίος εξυπηρετούσε τις ανάγκες των υλοτόμων που εργάζονταν στο φαράγγι ως το 1962 χρονιά που η Σαμαριά έγινε εθνικός δρυμός και ο οικισμός εγκαταλείφθηκε.

Το πανηγύρι κάθε χρόνο συγκεντρώνει αρκετό κόσμο κυρίως από την ορειβατική οικογένεια των Χανιών καθώς γιορτάζει περίοδο που το φαράγγι είναι κλειστό και απαιτείτε σχετική άδεια από το δασαρχείο προκειμένου να μπορέσεις να επισκεφτείς το φαράγγι.

Την επόμενη περπατήσαμε ως τη θέση Μιτατούλι οπού βρίσκεται πηγή από όπου υδρεύεται ο οικισμός.Η Σαμαριά όπως φαίνεται λίγο μετά το Ξυλόσκαλο.Εσπερινός στην Οσία Μαρία. Ο παπά Γιώργης κάθε χρόνο ακούραστος δίνει το παρόν.
Το Φαράγγι της Σαμαριάς όπως φαίνεται από το μονοπάτι προς το Μιτατούλι. Δεσπόζει στα δυτικά ο Βολακιάς με τα εντυπωσιακά ρέματά του που χύνονται στη Σαμαριά.Το Φαράγγι του Καλόκαμπου ενώνεται από ανατολικά με το φαράγγι της Σαμαριάς λίγο πριν τον οικισμό.Στο δρόμο για το Μιτατούλι.Οι Πύργοι ή Μετέωρα της Σαμαριάς επιβλητικοί στην ανατολική πλευρά του Φαραγγιού της Βαθιάς Σέλης.Η πηγή στη θέση Μιτατούλι από όπου υδρεύεται ο οικισμός.Το Φαράγγι της Σαμαριάς προς Νότο.Βολακιάς.
Ο οικισμός της Σαμαριάς.Γενική άποψη της περιοχής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: