21.7.10

Ξυλόσκαλο - Κουρουπιτό - Ακονιζά - Σούγια, Λευκά Όρη , Xiloskalo - Kouroupito - Akoniza - Sougia, Mnt Lefka Ori, Crete, Greece

Στις 5 Ιουνίου βρεθήκαμε με τοn Βαγγέλη Μιχελάκη, τον Simon Stutz και τον Βασίλη Βάγια στα Λευκά Όρη.

Είχαμε σχεδιάσει να περπατήσουμε μία διαδρομή με αφετηρία το Ξυλόσκαλο και τελικό προορισμό τη Σούγια. Θα περπατούσαμε τη δυτική πλευρά του φαραγγιού της Τρυπητής ως τον Προφήτη Ηλία και από εκεί θα ακολουθούσαμε το παραλιακό τμήμα του Ε4 ως τη Σούγια.

Ο Βασίλης ήταν ο μόνος που είχε κάνει τη διαδρομή και αρκετά συχνά ανέφερε τοποθεσίες που μου ακούγονταν "εξωτικές" όπως Ακονιζά ή Ανθοδέσμες συμπληρώνοντας επιτακτικά πως έπρεπε οπωσδήποτε να την περπατήσουμε.
Όταν ο Simon μας ενημέρωσε πως αρχές Ιουνίου θα ήταν Κρήτη και ήθελε να περπατήσουμε παρέα κάποια διαδρομή δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος να αποφασίσουμε ποια θα ήταν αυτή.

Η διαδρομή αν και διαρκεί αρκετές ώρες (10-12) και έχει κάποιες απαιτήσεις σε αντοχή, σε αποζημιώνει με το παραπάνω καθώς είναι εξαιρετικής ομορφιάς δικαιώνοντας πλήρως τις προσδοκίες που μου είχαν δημιουργήσει οι περιγραφές του Βασίλη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής περπατάς μέσα σε παρθένο έδαφος με πλούσια βλάστηση και έχεις πανοραμική θέα των νοτιοδυτικών κορυφών, νοιώθοντας προνομιούχος που μπορείς και απολαμβάνεις τέτοιου είδους ανόθευτη ομορφιά.



Ο εθνικός δρυμός της Σαμαριάς και οι Πάχνες όπως φαίνονται λίγο πάνω από το Ξυλόσκαλο.


Προχωρώντας για Λινοσέλι.


Λίγο χαμηλότερα από το διάσελο του Γκίγκιλου στο σημείο που συνεχίζουμε δυτικά προς το μιτάτο στο Κουρουπιτό.



Η δυτική πλευρά του φαραγγιού της Τρυπιτής είναι κατάφυτη.


Το μιτάτο στο Κουρουπιτό.





Πανοραμική φώτο λίγο μετά το Κουρουπιτό. Διακρίνονται το διάσελο του Γκίγκιλου, ο Γκίγκιλος, ο Βολακιάς, η Ψηρίστρα, το σέλι της κοκινάβαρης και η ανατολική πλευρά του φαραγγιού της Τρυπιτής με τη Κατσαρομούρα.



Κατηφορίζοντας προς τις Ανθοδέσμες.


Ανθοδέσμες.



Μετά τις Ανθοδέσμες το τερέν αλλάζει και αρκετές σάρες κάνουν την εμφάνισή τους. Από το σημείο αυτό και έπειτα ως και το Προφήτη Ηλία η διαδρομή είναι αρκετά απαιτητική.



Η πηγή της Ακονιζάς. Το μόνο σημείο της διαδρομής που έχει νερό. Αξίζει να προσέξει κανείς το μηχανισμό που υπάρχει στη μεταλική πόρτα και της επιτρέπει να κλείνει από απόσταση.


Το φυτό Ακονιζά από όπου πήρε το όνομα και η πηγή. φώτο:Simon Stutz


Η κορυφή Τούμπα, αμέσως μετά τη πηγή στην Ακονιζά.





Μετά τη Τούμπα ακολουθεί το πέρασμα από τους καθρέπτες που βρίσκονται κάτω από τα Αγριμοχώραφα.

Προχωρώντας προς Προφήτη Ηλία, κάτω από τα Αγριμοχώραφα υπάρχουν δύο εκτεθειμένα σημεία.



Το παλιό κάστρο Βουκελάσι στο σημείο που συναντάμε το Ε4 προς Σούγια.



Η έξοδος του φαραγγιού Φάντασμα λίγο μετά τον Προφήτη Ηλία προς Σούγια.


Κολατσιό στο Κουρουπιτό.



Γενική άποψη της περιοχής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: