6.12.10

Φαράγγι Αγίου Λουκά, Καλλιθέα, Κόρινθος - Canyon Agios Loukas, Kallithea, Korinhtos, Greece

Το φαράγγι του Αγίου Λουκά βρίσκεται στο νομό Κορίνθου λίγο πριν το Χωριό της Καλλιθέας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο τεχνικό φαράγγι με παροχή νερού όλο το χρόνο.
Το φαράγγι αποτελείται από δύο τμήματα. Το πρώτο τμήμα ξεκινάει από τη δεξαμενή που υπάρχει λίγο πριν το χωριό Καλλιθέα έχει μήκος περίπου 1,5 χιλιόμετρο και περιλαμβάνει 5 μικρές καταβάσεις ως το άνοιγμα που υπάρχει λίγο κάτω από την εκκλησία του Αγίου Λουκά.
Εκεί αρχίζει το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον τμήμα το οποίο έχει μήκος περίπου 800 μέτρα τα οποία είναι αρκετά για να δώσουν 21 τεχνικές καταβάσεις , πολλά jump και 2 τσουλήθρες.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση από Αθήνα (2,5 ώρες) και το πολύ νερό σχεδόν όλο το χρόνο το έχουν κάνει να είναι από τα πιο επισκέψιμα φαράγγια.
Κάποιες από τις καταβάσεις είναι ιδιαίτερα τεχνικές για το λόγο αυτό σύλλογοι το επιλέγουν για εκπαίδευση.
Το φαράγγι ασφαλίστηκε το 2005 από το ΦΟΣ και από τότε έχει βελτιωθεί σε κάποια σημεία που η κατάβαση είναι προβληματική όταν υπάρχει πολύ νερό.

Επισκεφθήκαμε το φαράγγι στις 3 Οκτωβρίου παρέα με τους Jacques Cohen την Catherine Errard τον Boustourou τον Ivan Perret το Θωμά Δίτσα και το Βασίλη Βάγια.Η αρχή του δεύτερου τμήματος όπως φαίνεται λίγο κάτω από την εκκλησία του Αγίου Λουκά.


Αρχές Οκτωβρίου.. ίσως το λιγότερο νερό όλου του χρόνου.( φώτο: Ivan Perret)


Οι καταβάσεις είναι σχεδόν συνεχόμενες το περπάτημα ελάχιστο στο δεύτερο τμήμα.


Φώτο: Ivan Perret.


Κάποιες καταβάσεις έχουν δύο επιλογές για ρελέ. (Φώτο Ivan Perret)

Πολλά σημεία για άλματα.

Φωτο. Ivan Perret.


Στο αυλάκι που έχει δημιουργηθεί για την άρδευση των αμπελώνων είναι το τέλος του φαραγγιού.


Οικογενειακή Φώτο.Το φαράγγι του Αγίου Λουκά έχει συνολικό μήκος 2,3 χιλιόμετρα και υψομετρική διαφορά 350 μέτρα.

Έχει στο σύνολό του 26 τεχνικές καταβάσεις 5 στο πρώτο τμήμα( η μεγαλύτερη 7 μέτρα) και 21 στο δεύτερο ( η μεγαλύτερη 20 μέτρα) και χρειάζεται συνολικά 5 ώρες για τη διάσχιση του στο σύνολο από ομάδα 4 ατόμων.
Το δεύτερο τμήμα χρειάζεται 3,5 ώρες.

Για την έξοδο ακολουθούμε το χωματόδρομο από το χωριό Σκουπαίικα προς το χωριό Καλλιθέα και αφήνουμε το αυτοκίνητο σε διασταύρωση με μικρό χωματόδρομο (38 05 55 Ν, 22 28.11 Ε).

Για την είσοδο του δεύτερου τμήματος συνεχίζουμε το χωματόδρομο ως το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά από όπου ακολουθουμε μονοπατι προς τη κοίτη για περίπου 10 λεπτά.

Για την Είσοδο του Πρώτου τμήματος συνεχίζουμε ως το χωριό Καλλιθέα, λίγο πριν σταματάμε σε δεξαμενή και ακολουθούμε μονοπάτι με κούκους.

Περισσότερα για το φαράγγι από το φόρουμ της ΣΟΕ εδώ .

Άρθρο του Νίκου Πασπαλιάρη στο Speleonews εδώ .

Επίσης Αρθρο του Δ. Καραγιάννη και Ν. Πασπαλιάρη στο περιοδικό Ανεβαίνοντας τευχ 38. σελ. 76-77.

Η γαλλική άποψη για το φαράγγι εδώ.


Γενική άποψη της περιοχής:

Δεν υπάρχουν σχόλια: