13.11.10

Φαράγγι Φόνισσας, Κάτω λουτρό, Κόρινθος - Canyon Fonissa ,Kato Loutro, Korinthos, Greece

Το φαράγγι της φόνισσας βρίσκεται δίπλα στο χωριό Κάτω Λουτρό του νομού Κορίνθου πολύ κοντά στο Ξυλόκαστρο. Πρόκειται για ένα μικρό αλλά πολύ ιδιαίτερο και επιβλητικό φαράγγι.
Το φαράγγι σχηματίζεται όταν το ποτάμι που ξεκινάει από τη Κορφιώτισσα διακόπτεται από ένα μεγάλο ασβεστολιθικό λόφο για περίπου 1,5 χιλιόμετρο πριν καταλήξει στο κορινθιακό.
Τα τοιχώματα του είναι πολύ στενά και δημιουργούν δύο πολύ μεγάλα σκοτεινά σημεία όπου το φαράγγι έχει τα χαρακτηριστικά σπηλαίου δίνοντας στη διάσχιση ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Το φαράγγι ασφαλίστηκε το 1984 από τους Σπύρο Αποστολόπουλο και Άρη θεοδωρόπουλο και έκτοτε η ασφάλισή του έχει ανανεωθεί αρκετές φορές από πολλές ομάδες αφού δέχεται συχνά επισκέψεις.

Επισκεφθήκαμε το φαράγγι στις 2 Οκτωβρίου παρέα με τους Jacques Cohen την Catherine Errard τον Boustourou τον Ivan Perret το Θωμά Δίτσα και το Βασίλη Βάγια.Το χωριό Κάτω Λουτρό όπως φαίνεται από το δρόμο για Κορφιώτισσα. (φώτο.Ivan Perret.)


Το φαράγγι όπως φαίνεται από το δρόμο για την είσοδο.


Το φαράγγι έχει νερό τους μήνες της άνοιξης.


Λίγο μετά την είσοδο συναντάμε το πρώτο σκοτεινό τμήμα της Φόνισσας, για περίπου 800 μέτρα το φως είναι λιγοστό.


Λίγα τα ανοιχτά σημεία.

Το φαράγγι έχει 5 τεχνικές καταβάσεις, η μεγαλύτερη στα 18μ

Το δεύτερο σκοτεινό τμήμα έχει 4 καταβάσεις. (φώτο. Ivan Perret)


...


Λίγο πριν την έξοδο συναντάμε ξανά το φως.Η Φόνισσα έχει 5 τεχνικές καταβάσεις, υψομ διαφορα 250μ και 1,5 χλμ μήκος.

Για τη διάσχισή της από μία ομάδα 4 ατόμων χρειάζονται περίπου 3 ώρες

Για την είσοδο ακολουθούμε το δρόμο από Κάτω Λουτρό προς Κορφιώτισσα. Λίγο πριν τη Κορφιώτισσα στρίβουμε αριστερά σε χαρακτηριστικό χωματόδρομο που κατηφορίζει προς το ρέμα. Σε όλες τις διασταυρώσει στρίβουμε με κατεύθυνση προς τη κεραία του απέναντι λόφου. Ο χωματόδρομος σταματάει στο ρέμα μπροστά στην είσοδο. 38 04 10.10 Ν 22 33 14.16Ε.

Από το φράγμα που βρίσκεται λίγο μετά την έξοδο{ 38 05 17.2Ν 22 33 21.85} ακολουθούμε το χωματόδρομο που μας οδηγεί στο Κάτω Λουτρό.

Περισσότερα για τη Φόνισσα στο περιοδικό Speleonews τεύχος 12 Ιανουάριος 2006. Άρθρο του Νίκου Χαρίτου από όπου και οι δημοσιεύσεις που έχουν γίνει για το φαράγγι.

Περιοδικό 'Κορφές' τεύχος 88/1991
Περιοδικό 'Κορφές' τεύχος 124/1997
Περιοδικό ' No Limits ' τεύχος 9/1998
Περιοδικό 'Φυσιολατρικοί Ορίζοντες' τεύχος 240/2004
Περιοδικό 'Φυσιολατρικοί Ορίζοντες' τεύχος 242/2005

Η γαλλική άποψη για το φαράγγι εδώ.

Γενική άποψη της περιοχής:

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Xreiazetai anarrixitiko eksoplismo i perpatietai kiolas?