3.7.13

Αθυμόλακος - Ασκύφου, Λευκά Όρη, Athimolakos - askifou Lefka Ori , Crete, Greece

  Μέσα του Μάη έχοντας δυο μέρες κενό  αποφασίσαμε με το Βασίλη να τις ξοδέψουμε  στις Μαδάρες. Μη έχοντας κάτι συγκεκριμένο στο νου ανηφορίσαμε το χωματόδρομο που ξεκινάει από τον Άγιο Μόδεστο στο ψυχρό πηγάδι Κεραμιών προς μια γνώριμη τοποθεσία, τον Αθυμόλακο
  Αφού εξαντλήσαμε τον χωματόδρομο αρχίσαμε απογευματάκι να ανηφορίζουμε το λούκι που σχηματίζουν οι κορυφές Ψαρή και Κριαρικό. Μετά τα γιοφύρια αφήσαμε στα δυτικά τη Μαύρη  και ανεβήκαμε στο Όρνιο. Από κει κατηφορίσαμε στη Λιβάδα με  στόχο το οροπέδιο Κατσιβέλι και το καταφύγιο που μένει πάντα ανοικτό όπου και διανυκτερεύσαμε.
 Την επόμενη ακολουθήσαμε πορεία ανατολική ανεβήκαμε στη Σβουριχτή και στη συνέχεια στο Μέσα Σωρό. Από εκεί κατηφορίσαμε για τη θέση Σιδεροπορτί και ακολουθήσαμε το μονοπάτι  Ε4 ως το Αμουδάρι και στη συνέχεια το Ασκύφου.
 Συνολικά μας πήρε 12 ώρες για το Ασκύφου Η διαδρομή αναπτύσσεται στο σύνολό της σχεδόν στο  ερημικό και τραχύ "μαδαρό" τμήμα του βουνού και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Το πεδίο είναι "σεληνιακό" με τεράστιες δολίνες και πολλά βάραθρα ιδιαίτερα ανατολικά από το Σιδεροπορτί ως και το Κακό Καστέλι όπου εμφανίζεται ξανά βλάστηση.

 Προς Γιοφυράκια πάνω από τον Αθυμόλακο, διακρίνεται η κατάληξη του χωματόδρομου.


Κατηφορίζοντας από Όρνιο προς Λιβάδα, Γριάς Σωρός και Σβουριχτή.

 Σβουριχτή στο βάθος ο Βολακιάς.

Λιβάδα, Όρνιο και Άγιο Πνεύμα

Οι νότιες κορυφές όπως φαίνονται από το Μέσα Σωρό

Από Μέσα Σωρό προς ΒορειοΑνατολικά, Στο βάθος Κάστρο και Φανάρι.

Το Κακό Καστέλι

Το οροπέδιο της Νιάτου.

Γενική εικόνα της διαδρομής..


  Διαδρομή από  Βόλικα προς Ασκύφου που έχουν καταγράψει ο Γιώργος Σιδηράς και ο Μανώλης Αρμουτάκης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: